Schakelen tussen doen en zijn

Jarenlang verbleef ik vooral in mijn hoofd, stond ik zowat continu in de actiestand. Vaak was dat nodig: als alleenstaande moeder van twee opgroeiende kinderen had ik vele ballen in de lucht te houden. Ook als je het niet alleen doet als moeder of vader bent, zul je dit herkennen. ‘Aan staan’ heeft mij ook verder gebracht. Het lukte om goed te laveren tussen de stormen die bij het leven horen, het communicatiebureau dat ik in 2001 startte, draait nog steeds goed en de kids en ik deden veel leuke dingen. Maar wat ben ik blij dat ik heb leren schakelen tussen doen en zijn!

Want ik heb geleerd rust te vinden in mijzelf. En op tijd op te merken wanneer ik die rust nodig heb. Zo ben ik uitputting, chagrijn en irritatie voor. Ik check regelmatig in: hoe zit ik erbij, hoe adem ik, zijn mijn schouders weg van mijn oren, zijn de spieren in mijn gezicht ontspannen?

Ontspanning nodig?

En dan merk ik soms dat ik wel weer heel erg bezig ben. Zeker omdat ik naast mijn communicatiewerk ook de drive voel om de kracht van mindfulness te verspreiden. Zoals nu ik aan het werven ben voor de najaarstrainingen, en net de nieuwe website van studio silento heb gelanceerd (heel blij mee!) en meditaties aan het opnemen ben. Tijd voor ontspanning: voor mij betekent dat meer yoga, nieuwe vega-recepten uitproberen, meer naar buiten, meer tijd met dierbaren.

Verdieping

Het schakelen tussen doen en zijn, kon ik ook trainen tijdens de mooie opleiding Mindful Verdiepen Mindful Communiceren van Zohair Elabd, via Gentleminds, instituut voor compassie. Vijf dagen lang was ik in het prachtige Oohm in Vogelenzang. De meeste van de deelnemers zijn mindfulnesstrainers en wat een mooie, liefdevolle sfeer brengt dat! Urenlang switchten we tussen meedoen als deelnemer aan de verdiepingstraining en leren als trainer. Elke keer opnieuw van doen (leren) naar zijn (ervaren). Leerzaam op verschillende fronten. Ik heb nu al zin om binnenkort een oefentraining te gaan geven (lekker doen!).

Het hoofdkantoor sluiten

Mindfulness heeft mij geleerd regelmatig mijn ‘hoofdkantoor’ te sluiten. Af te dalen naar mijn zijn, naar mijn hart. Een plek waar ik graag verblijf. Een plek die ik pas een aantal jaar geleden echt ben gaan verkennen. En die ik elke dag meer en meer waardeer. Kunstenaar Judith Rosema van Het Inkt Atelier in ’s-Hertogenbosch visualiseerde dat prachtig in het werk dat zij in 2022 bij de start van studio silento voor mij maakte.

Illustratie studio silento door Judith Rosema
Spiro avondrood

Benieuwd naar mindfulness?

Kijk eens wat studio silento jou te bieden heeft!