Over mij

Over mij

Welkom op mijn site. Ik ben Ilonka de Ridder-Lebon. Ik ben een nieuwsgierige, bewuste levensgenieter, een family&friends-mens, zelfstandig communicatieadviseur en mindfulnesstrainer. Ik vertel je graag hoe ik – helaas pas op oudere leeftijd – een mindful leven ben gaan leiden. 

Mindfulness kwam in mijn leven toen ik erge last kreeg van tinnitus. Mijn piep bezorgde mij nachten vol gepieker en angst. Dus slaapgebrek. Dus minder focus en minder energie voor gezin en werk.

De 8-weekse mindfulnesstraining leerde mij dat het vooral mijn gedachten over de piep waren die mijn angst aanwakkerden. Wat als… ik zo moe ben dat ik niet meer kan werken. Wat als… ik geen puf meer heb om leuke dingen te doen met mijn man en kinderen, er niet meer op uit wil. Wat als… ik nooit meer kan genieten van mooie muziek.

Maar het waren mijn gedachten. En gedachten zijn geen feiten. Gedachten sleuren je weg van de werkelijkheid, maken een probleem groter, in mijn geval: de piep luider.

Dit inzicht leverde mij de ruimte op om een gedachte op tijd als slechts een gedachte te herkennen. En de vrijheid om er vervolgens tegen te glimlachen en de realiteit onder ogen te zien: ik ben nu hier en het is goed. Mindfulness betekent opmerkzaamheid. Door mijn opmerkzaamheid te trainen zijn er veel meer rust en plezier in mijn leven gekomen.

Richtinggevend aan twintig jaar bewustzijnsontwikkeling

De mindfulnesstraining die ik zelf volgde, gaf vervolgens ook een duidelijke richting aan mijn bewustzijnsontwikkeling. In de zomer van 1992 las ik de TAO van Poeh – de kunst van het Zijn geopenbaard door de Beer met maar een klein beetje Verstand. Ik was in verwachting van mijn eerste kindje en voelde een enorme drang om mijn leven onder de loep te nemen, te verstillen, te verinnerlijken.

Een voor mij aansprekende en down to earth zen-spreuk over ‘hetzelfde anders doen’:

‘‘Vóór de verlichting: hout hakken en water putten; ná de verlichting: hout hakken en water putten’ 

Door de jaren heen verdiepte ik mij in onder meer Benedictijnse spiritualiteit, boeddhisme, meditatie en humanistische en positieve psychologie. Ik zocht en vond, probeerde, liet mij leiden en haakte af. Een groeiproces in horten en stoten. Pas ná een aantal heftige situaties in mijn leven bedacht ik mij hoe weinig ik met alle lessen van wijze mensen en uit inspirerende boeken had gedaan. De mindfulnesstraining die ik volgde veranderde alles. Alles kwam samen. Dat wat ik dacht te begrijpen, zakte door naar mijn hart, ging ik eindelijk echt ervaren.  Ik besloot de kracht van een mindful leven uit te gaan dragen.  

Studio silento

Vanaf 2021 ben ik mindfulnesstrainer, opgeleid aan De Mindfulness Academie in Amsterdam (voorheen Centrum voor Mindfulness). In 2022 opende ik studio silento. Ik geef onder meer de officiële MBSR-training, ontwikkel specifieke trainingen voor verschillende doelgroepen, begeleid personen in een 1-op-1-setting en organiseer, het liefst met anderen, special events als Stille Zondag, Mindful Morning en workshops.

Mijn drive

Waarom ik mensen de kracht van mindfulness wil laten ontdekken? Omdat mindfulness mij én de mensen om mij heen zoveel brengt en ik iedereen hetzelfde gun. Omdat ik geloof dat mindfulness de wereld gelukkiger, verdraagzamer, rustiger en liefdevoller maakt.

 

Gevolgde opleidingen en retraites

Nieuwsgierig naar wat mindfulness voor jou kan betekenen?

Ik vertel je er graag meer over.