Wat is mindfulness?

Mindfulness is je gehele aandacht geven aan het huidige moment. En dat gebeurt bij de meeste van ons niet vaak. We kennen allemaal de momenten waarop we even ‘weg’ zijn. Dat je bijvoorbeeld je auto parkeert bij je werk zonder dat je je kunt herinneren dat je gestopt bent voor de vier stoplichten en de zeven rotondes die je op je route tegenkomt. Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels: dingen die we zien, dingen die we horen, dingen die we denken, dingen die we voelen, enzovoort. Onze aandacht is erg versnipperd en ‘ongericht’. We laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet van bewust.

Gerichte aandacht

Als we mindfulness beoefenen, brengen we onze aandacht ‘gericht’ ergens naar toe. Dat wil zeggen dat we een bewuste intentie hebben om onze aandacht te richten.

Aandacht in het hier en nu

Leef je mindful dan leef je in het hier en nu, is je aandacht volledig aanwezig bij wat je doet of ervaart. Je lichaam en geest zijn tegelijkertijd op precies dezelfde plek. Je gedachten zijn er 100% bij – in het hier en nu. Je geest is niet bezig met wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren.

Niet (ver)oordelende aandacht

Mindfulness betekent ook dat de als we onze aandacht richten, we een open, niet (ver)oordelende houding hebben. We zijn gewend om onze ervaringen direct te beoordelen als ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’, enzovoort. Over het algemeen zijn we meer geneigd ons open te stellen voor aangename ervaringen, dan voor onaangename ervaringen. Met mindfulness proberen we een open houding te hebben voor onze volledige ervaring, zonder onderscheid te maken tussen aangename of onaangename ervaringen. Deze openheid gaat gepaard met een zekere vriendelijkheid en mildheid.

Nadeel van ‘niet mindful’ zijn

Een groot nadeel van ‘niet mindful’ zijn is dat je weinig greep hebt op je (innerlijke) leven omdat je een groot deel van je leven functioneert op de automatische piloot. Op de automatische piloot kunnen je gedachten op ingesleten paden terecht komen, die bijvoorbeeld stress, onrust en ontevredenheid tot gevolg hebben. En dat alles gebeurt in een maatschappij en tijd die zeer hectisch is waardoor er ook van buiten allerlei uitdagingen op je af komen.

Wat levert het op?

Door regelmatig mindfulness te beoefenen, leer je de automatische piloot uit te schakelen. Je leert om meer aanwezig, alert en betrokken te zijn in je leven. Hierdoor ontstaat een dieper gevoel van welzijn en tevredenheid.